Članek
OBČINA ŠKOFLJICA JE PO PODATKIH NIJZ ZA LETO 2024 ZDRAVA SKUPNOST
Objavljeno Jun 13, 2024

Leto je naokoli in z veseljem sporočamo, da Občina Škofljica ostaja med bolj zdravimi občinami v Sloveniji.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil posodobljene podatke o zdravju prebivalcev v slovenskih občinah. Z namenom krepitve zdravja, preprečevanja bolezni in s tem zmanjševanja neenakosti v zdravju v lokalni skupnosti ter omogočanja boljše dostopnosti in dosegljivosti zdravstvenih podatkov v vseh slovenskih občinah že deveto leto zapored pod okriljem strokovnjakov NIJZ nastajajo vsebine Zdravje v občini.

Občina Škofljica je pri nekaterih kazalnikih NIJZ statistično značilno boljša od povprečja preostale Slovenije oziroma se ne razlikuje od povprečja preostalih.

Kot so pri NIJZ zapisali:

"Zdrava občina je zdravju naklonjeno okolje, kjer so preko usklajenih aktivnosti zagotovljeni ugodni družbeni in fizični pogoji za zdravje. V zdravi občini si prizadevajo za razvoj skupnosti, ki je varna, ekonomsko učinkovita in okolju prijazna, kjer imajo občani enak dostop do kakovostnega izobraževanja, zaposlitve, prevoza in stanovanja ter do vseh potrebnih zdravstvenih storitev. Takšna lokalna skupnost temelji na povezanem delovanju različnih deležnikov (posameznikov, skupin in organizacij) ob uporabi različnih oblik znanja, od vsakdanjega izkustvenega do strokovnega in znanstvenega. Občani so opolnomočeni in vključeni v procese odločanja. V zdravi občini spodbujajo in omogočajo zdrav življenjski slog ter sistematično zbirajo in analizirajo podatke o učinkih svojih dejavnosti na zdravje prebivalstva."

Na spletni strani NIJZ si lahko tudi sami ogledate kazalnike za letošnje leto. V nadaljevanju pa prilagamo povzetek letošnje raziskave, ki nam je bil posredovan s strani NIJZ.

#NIJZ #ObčinaŠkofljica #PodatkiZdravstvenihStoritev #PovezanoDelovanje #RazvojSkupnosti #Škofljica #Slovenija #ZdravjeNaklonjenoOkolje #ZdravjePrebivalcev #ZdravjevObčini #ZdravŽivljenjskiSlog