Članek
NA OBČINI ŠKOFLJICA ODSLEJ TUDI KOTIČEK VARUHA ČLOVEKOVIH PRAVIC
Objavljeno Jun 17, 2024

Pri sprejemni pisarni naše občine je odlej vsem obiskovalkam in obiskovalcem na voljo "Varuhov kotiček".

Varuh človekovih pravic Republike Slovenije (Varuh) je neodvisna državna institucija, ki ima podlago za delovanje v Ustavi Republike Slovenije in v Zakonu o varuhu človekovih pravic. V Sloveniji imamo Varuha od leta 1995 in je znak razvite demokratične družbe. Trenutni varuh človekovih pravic je Peter Svetina.

Namen Varuhovih kotičkov je institucijo Varuha približati čim širšemu krogu ljudi v okolju, v katerem živijo. »Tako se bomo še lažje približali prebivalkam in prebivalcem v lokalnem okolju in jim pomagali, če se bodo znašli v stiski ali če bodo imeli težave pri iskanju odgovorov oziroma pojasnil različnih institucij ali organov,« poudarja aktualni varuh človekovih pravic.

Kotiček v čakalnici pri sprejemni pisarni Občine Škofljica je opremljen s stojalom, na katerem so na voljo koristne informacije o delu institucije v obliki zloženk in brošur ter tudi obrazec za vložitev pobude. Ko se ljudje seznanijo z delom Varuha in njegovimi pristojnostmi, namreč lažje presodijo, kdaj se nanj obrniti in kakšno pomoč jim lahko nudi pri uveljavljanju njihovih pravic.

Več o delovanju Varuha si lahko preberete tukaj.

Informacije o instituciji Varuha so v kotičkih dostopne v klasični tiskani obliki, saj se mnogi v poplavi informacij na spletu ne znajdejo dobro ali pa za to nimajo možnosti oz. niso vešči tovrstne komunikacije. Pripravljena je tudi zloženko o Varuhu v lahkem branju, ki je namenjena vsem, ki imajo zaradi svojih oviranosti težave v razumevanju zapletenih besedil. Varuh ni pozabil niti na vse tiste, ki so brskanja po spletu vešči in je v sodelovanju z občinami tudi na občinskih spletnih straneh pripravili t. i. digitalni Varuhovi kotički, kjer so dostopne enake informacije kot v kotičkih, ki so postavljeni v posameznih občinah. O Varuhovem kotičku se občanke in občani lahko seznanijo tudi v občinskih glasilih.

Če torej menite, da so vam kršene pravice, ste se znašli v stiski ali pa imate težave pri iskanju odgovorov oziroma pojasnil različnih institucij ali organov, se lahko kadarkoli obrnete na Varuha človekovih pravic. Na voljo so vam preko brezplačne telefonske številke 080 15 30, elektronskega naslova info@varuh-rs.si, lahko pa jim tudi pišete na naslov Varuh človekovih pravic, Dunajska 56, 1000 Ljubljana.



Obrazec:

Letaki:

#BrezplacnaTelefonskaStevilka #DeloInstitucije #Dunajska56 #Ljubljana #LokalnoOkolje #ObčinaŠkofljica #PeterSvetina #PobudaVaruhu #Škofljica #VaruhClovekovihPravic #VaruhovKoticek