Članek
CILJI IN VIZIJA RAZVOJA PROMETA V ŠKOFLJICI POTRJENA, PREDLOGE ZA IZBOLJŠAVE V PROMETU ŠE ZBIRAMO – ODDAJTE SVOJEGA!
Objavljeno Jun 21, 2024

Na občini Škofljica želimo v procesu priprave občinske celostne prometne strategije slišati tudi čim več mnenj občank in občanov. S tem namenom je 6. junija 2024 v Kulturni dvorani Občine Škofljica potekala javna razprava, zdaj pa je zaživel še spletni portal, na katerem lahko na zemljevidu naše občine označite problematična žarišča v prometu.


Oblikovanje ciljev in vizije razvoja prometa v Škofljici

V maju sta potekali dve interni delavnici. Na prvi je občinska uprava pripravljavce seznanila s trenutnim stanjem in pristopom k urejanju prostora in prometa ter opredelila potencialne strateške cilje, ki bi jim sledili pri snovanju dokumenta. Zatem se je prvič sestalo še 25 posameznic in posameznikov, ki v naši občini delujejo na področjih, povezanih s prometom, od predstavnikov krajevnih skupnosti in izobraževalnih institucij ter večjih podjetij do svetnikov, ki so se odzvali vabilu. Na moderirani delavnici so zastavili ključne cilje bodoče ureditve prometa in oblikovali svoje predloge za razvojno vizijo občine. Vizija in cilji bodo predstavljali rdečo nit celostne prometne strategije in služili kot smerokaz za oblikovanje ukrepov.

Cilji Občinske celostne prometne strategije Škofljica:

  • Bolj varni pogoji za hojo z dodatnim ozirom na ranljive skupine (otroci, starostniki, osebe z oviranostmi itd.).

  • Več kratkih poti v občini opravljenih peš (do šol, vrtcev, storitev, ipd.).

  • Varne, udobne in zvezne kolesarske povezave med naselji v občini in z bližnjimi središči: Ljubljana, Grosuplje.

  • Večji delež poti znotraj občine in do Ljubljane opravljen s kolesi.

  • Vzpostavitev mreže izposoje koles v povezavi z Ljubljano.

  • Zmanjšanje tranzitnega prometa čez središče Škofljice.

  • Manj avtomobilskega prometa na lokalnih cestah v Škofljici.

  • Izboljšati možnosti za kombiniranje različnih vrst prometa z javnim prevozom (prestopne točke).

  • Več potnikov na javnem potniškem prometu - povečanje kapacitete in bolj učinkovit javni potniški promet.

Na javni razpravi je velika večina občank in občanov ocenila, da so cilji za našo občino smiselni. Pritrdili so tudi osnutku vizije prometa v naši občini, predlagali pa tudi nekaj sprememb, ki jih bomo upoštevali v končni verziji.



Osnutek vizije prometa v občini Škofljica:

Občina Škofljica prebivalcem nudi visoko kakovost bivanja v urejenem, prijaznem in prometno varnem okolju. Naselja so z občinskim središčem odlično povezana z mrežo kolesarskih povezav, tranzitni promet je občutno zmanjšan zaradi spremenjenih potovalnih navad dnevnih migrantov (souporaba vozil, uporaba javnega prevoza, uporaba P+R sistema), preostali tranzitni promet je preusmerjen na rob občine, promet v središču Škofljice in Lavrice pa je umirjen. Varnost vseh udeležencev v prometu je visoka, kar velja tudi za ranljive skupine. Občanke in občani lahko do osnovnih storitev in dejavnosti dostopajo brez uporabe vozila, saj izbirajo med številnimi trajnostnimi oblikami mobilnosti na multimodalnih točkah v občini in uporabljajo varno in udobno peš in kolesarsko infrastrukturo. S tem aktivno krepijo svoje zdravje, obenem pa prispevajo tudi k zmanjševanju onesnaževal in čistejšemu zraku. Dobro delujoč P+R sistem in posodobljeni avtobusni in železniški vozni redi spodbujajo uporabo javnega potniškega prometa za poti do Ljubljane in drugih bližnjih središč. Vključujoč in odlično delujoč prometni sistem spodbuja razvoj lokalnega in regionalnega gospodarstva, prebivalcem pa omogoča aktivno mobilnost ter ustvarjanje prijazne skupnosti.



Označite prometno težavo na spletnem zemljevidu Škofljice

Osrednja tema javne razprave so bili prometni izzivi v naši občini, s katerimi se soočamo kot pešci, kolesarji, uporabniki javnega potniškega prometa in kot vozniki. Občanke in občani ste opozorili na številne pomembne izzive, nato pa tudi glasovali o tem, katere je potrebno prednostno reševati. O podrobnostih boste lahko več prebrali že v naslednji številki časopisa, ko bodo zbrani vsi vtisi. Javna razprava se namreč nadaljuje na spletu!

Vabimo vas, da na zemljevidu Škofljice enostavno označite problematična prometna žarišča in opišete konkretne težave, s katerimi se srečujete v prometu. Jeseni boste lahko na istem mestu predlagali tudi ukrepe. Do platforme lahko dostopate na https://cps.projekti.si/skofljica ali preko QR kode:



Občinsko celostno prometno strategijo (OPCS) Škofljica pripravljamo v sodelovanju z Inštitutom za politike prostora, z Regionalno razvojno agencijo Ljubljanske urbane regije in z Ljubljanskim urbanističnim zavodom, predstavljala pa bo osnovo za kandidiranje za nacionalna sredstva za sofinanciranje ukrepov trajnostne mobilnosti.

#Škofljica #PrometnaStrategija #JavnaRazprava #VizijaPrometa #CiljiStrategije #KolesarskePovezave #TranzitniPromet #JavniPrevoz #VisokaKakovost #TrajnostnaMobilnost #ObčinaŠkofljica